stuur
Neem regie op je loopbaan!

Een verhaal uit de praktijk

Monique wordt glazenier

De overheid stimuleert werknemers, ZZP’ers, flexwerkers en werkzoekenden om na te denken over hun kansen op de arbeidsmarkt. Ter ondersteuning daarvan stelde SZW eind vorig jaar een budget ter beschiking voor een een gratis loopbaanadvies inclusief een arbeidsmarktscan. De subsidieregeling was heel snel uitgeput qua budget. Monique was een van de gelukkigen die er op tijd bij was.

Onlangs kreeg ik  een berichtje van Monique dat ze gestart was met de opleiding glazenier. Monique had begin dit jaar bij mij een kort loopbaantraject gedaan met als uitkomst dat ze ging onderzoeken of het voor haar mogelijk was zich om te laten scholen tot glazenier.

Hiervoor was wel een lange adem nodig omdat ze was vastgelopen in een heel vervelende ziekmakende werksituatie. Om daaruit te komen heeft ze een overeenkomst getekend en heeft ze vervolgens bij het UWV kunnen regelen dat ze zich met behoud van uitkering mocht laten omscholen tot glazenier.

Het bericht liet ook een werkstuk zien dat ze inmiddels gemaakt had; 2 glazen Pokemon-figuren. Dus kennelijk had ze ook de volgende stap [het vinden van een leermeester] met succes gezet. Ik besloot haar te bellen om meer details te vernemen. Ik sprak een enthousiaste en trotse Monique. Dat had ze toch maar geflikt met meer dan 50 jaar op de teller. Maar ze was er nog niet. Ze realiseert zich heel goed dat er nog een weg te gaan is voordat ze als zelfstandig ondernemer voldoende inkomen kan verwerven.  Ze heeft gelukkig ideeën genoeg en ook een stevige dosis doorzettingsvermogen.

In onze loopbaangesprekken kwam naar voren dat Monique niet langer wilde werken als teammanager of directiesecretaresse, maar dat ze iets creatiefs wilde. Ze schilderde al niet onverdienstelijk en deed ook vrijwilligerswerk in die richting. Ze wilde werken vanuit haar drijfveren en kwaliteiten. Toen ze dat besluit eenmaal genomen had kreeg ze daar heel veel energie van. We wisten dat het niet eenvoudig zou zijn, want vacatures voor glazenier konden we nergens vinden en voor een opleiding moest je op zoek naar een leermeester; liefst een beetje in de buurt.

Deze stappen zijn inmiddels met succes gezet en ik ben ervan overtuigd dat haar brede werkervaring en persoonlijke kwaliteiten haar ook tot een succesvolle creatieve ondernemer zullen maken. Met dit voorbeeld kan ik weer andere kandidaten inspireren om na te denken over hun toekomst en laten zien dat je ook na je 50ste verjaardag een nieuw vak kan leren.

Als je loslaat 
heb je twee handen vrij

Contact

Ik werk vanuit Echtenerbrug, een mooi plekje in Fryslan vlakbij het Tjeukemeer en dichtbij Lemmer.

Ik maak graag een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek om scherp te krijgen of coaching zinvol is en of ik de meest geschikte persoon ben voor uw vraagstuk.

Voor een persoonlijke kennismaking en een oriënterend gesprek reken ik geen kosten.

Stel uw vraag online