Kantelen in je werk.

Blog  juni 2020

Dat vond ik een prikkelende titel voor een workshop. Dus heb ik me maar gelijk aangemeld

Ik moest denken aan Harm, begin 60 en zijn hele leven al werkzaam in een discountsupermarkt. Zijn functie heet supermarktmanager en is in de praktijk die van vakkenvuller en duvelstoejager. Hij is meewerkend voorman en geeft het goede voorbeeld door veel fysiek zwaar werk te doen en zo een team van 30 veel jongere mensen aan te sturen. Hij wordt hier met een mbo 4 diploma vorstelijk voor betaald en heeft dan ook een mooie Audi voor zijn twee onder 1 kap woning staan.

Hij vertelt me trots dat hij een van de weinige supermarktmanagers in de regio is, die dit werk tot zijn 60ste volgehouden heeft. Alle andere zijn ruim voor die tijd fysiek opgebrand.

Maar wat nu? Hij heeft kwaliteiten in leidinggeven en klantcontacten, maar behalve wat bedrijfscursussen niet echt meer bijgeleerd de laatste tien jaar. Hij zit nu in een revalidatietraject dat sinds half maart door Corona stilgelegen heeft. Intussen komt de datum van de WIA-keuring dichterbij en weet hij zeker dat hij niet meer terug kan in zijn eigen werk. Kortom hij moet kantelen in zijn werk.

Dat zal niet meevallen in de huidige arbeidsmarkt. Maar niets is onmogelijk zeg ik altijd. Vaak geldt: willen is kunnen. In elk geval zal hij financieel een flinke veer moeten laten. Ik besprak met hem mijn ervaring van de workshop ‘kantelen in je werk’. Hij heeft nu spijt dat hij, eigenlijk tegen beter weten in, zolang doorgegaan is in dit fysiek uitputtende werk. Ik roep iedereen die wel eens een stemmetje hoort in zijn of haar hoofd, dat vraagt ‘Is dit wat je wilt blijven doen?’ om in beweging te komen en zelf (weer) de regie op je loopbaan te nemen.

Het goede nieuws is dat er vanaf 1 augustus weer nieuwe door het Ministerie van SZW gesubsidieerde loopbaantrajecten komen, die je gaan helpen om uit te vinden wat voor jou het duurzaam goede werk is. Daar vertel ik de volgende keer meer over.

 

Ron Vonk loopbaanadviseur 21 juni 2020

Delen

Alleen wie om kan kijken
kan vooruit zien

Contact

Ik werk vanuit Echtenerbrug, een mooi plekje in Fryslan vlakbij het Tjeukemeer en dichtbij Lemmer.

Ik maak graag een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek om scherp te krijgen of coaching zinvol is en of ik de meest geschikte persoon ben voor uw vraagstuk.

Voor een persoonlijke kennismaking en een oriënterend gesprek reken ik geen kosten.

Stel uw vraag online